Alleen de bedrijfsarts mag gezondheidsvragen stellen

Geplaatst door Vivian van Bakel op 27-08-2018

Het komt nog steeds voor: werkgevers die sollicitanten naar hun gezondheid vragen. Sollicitanten worden zo aangetast in hun privacy. De Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen deed onderzoek naar deze gezondheidsvragen. Bedrijven in sectoren als Personen- en goederenvervoer, Bouw, Infra en Techniek, Beveiliging en Horeca overtreden de wet.

Alleen de bedrijfsarts mag gezondheidsvragen stellen

In de Wet op de Medische Keuringen staat dat vragen stellen aan sollicitanten over hun gezondheid niet mag. Gezondheidsvragen mogen niet in de gesprekken en niet in sollicitatieformulieren. Toch gebeurt het. In de wet staat dat deze vragen alleen mogen worden gesteld door een bedrijfsarts. Ná een succesvolle sollicitatieprocedure. En alleen wanneer de functie bijzondere eisen aan de gezondheid stelt. Veel mensen weten dat niet, waardoor niet iedereen gelijke kansen heeft op een baan. (lees meer: https://bit.ly/2BQm8ZS)

Ga je solliciteren en ben je bekend met gezondheidsklachten of beperkingen? Wij kunnen je helpen met voorlichting over je rechten en plichten en praktische tips hoe de sollicitatie aan te pakken, zodat je een gelijke kans hebt op die baan!

Terug naar nieuws

Van Bakel Re-integratie maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.