Je solliciteert met een chronische aandoening of na een burn-out of kanker: melden of niet?

Geplaatst door Vivian van Bakel op 03-05-2018

Je hebt een chronische aandoening zoals MS, je bent net hersteld van een burn-out of kanker en aan het solliciteren voor een nieuwe baan. Die mensen staan vaak voor een dilemma: vertel je het wel of niet in een sollicitatiegesprek?

Wat zijn de rechten en plichten van een werknemer met een chronische ziekte? Lees hieronder de belangrijkste vragen en antwoorden. Het is belangrijk te beseffen dat de wetgeving richting biedt, maar dat de regels verschillen per persoon en situatie.

Mag een werkgever vragen naar je gezondheid?

Nee, daar mag nooit naar gevraagd worden. Niet tijdens het sollicitatiegesprek en ook niet erna. De Wet Medische Keuringen (WMK) verbiedt de werkgever medisch te keuren of te vragen naar iemands gezondheid. Tenzij er voor een functie bijzondere medische geschiktheidseisen gelden, bijvoorbeeld bij de brandweer of de luchtmacht.

Ben ik verplicht te vertellen dat ik een chronische ziekte heb of ziek ben geweest ?

Een werknemer is niet verplicht iets over zijn gezondheid te vertellen. Tegelijkertijd heeft een werknemer wél een mededelingsplicht voor feiten die van belang zijn voor de toekomstige werkgever of de beoogde functie. Met andere woorden: als je ziekte je werkprestaties beïnvloedt, móet je openheid geven over je gezondheid. Heb je bijvoorbeeld een stoma die je moet verwisselen tijdens de uren dat je werkt? Dat kost werktijd en dus moet je het melden. Ben je stratenmaker en heb je rugklachten? Dan ben je ook verplicht je potentiële werkgever in te lichten.

Als ik vertel dat ik een chronische ziekte heb, wat zijn dan mijn rechten?

Het discriminatieverbod uit de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ) biedt bescherming. Deze wet bepaalt dat de werkgever geen onderscheid mag maken vanwege een handicap of chronische ziekte.

Stel: ik vertel niets, maar na vijf jaar kan ik mijn werk door mijn chronische ziekte niet meer goed uitvoeren. Mag mijn werkgever me dan ontslaan?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt namelijk geheel af van de omstandigheden. Als de kans groot is dat je chronische ziekte later tot verzuim leidt, doe je er verstandig aan dit tijdens de sollicitatie al aan te geven. De werkgever kan namelijk een beroep doen op de zogenaamde ‘regels van goede trouw’ om je te ontslaan. Maar die regels mag een werkgever niet zomaar aanwenden. Bij twijfel kan juridische hulp uitsluitsel geven.

Meer lezen over de genoemde wetten? Ga naar www.juridischsteunpunt.nl/juridisch-steunpunt/wetten_en_regels/

Bronnen:

* brochure MS en Werk van de MS Vereniging NL

* www.ad.nl

 

Terug naar nieuws

Van Bakel Re-integratie maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.