Meest voorkomende chronische ziekten en arbeidsmarktpositie

Geplaatst door Vivian van Bakel op 29-03-2016

De top 5 van chronische ziekten onder de bevolking tussen de 15 en 65 jaar is: chronische nek- en rugklachten, artrose, diabetes mellitus, astma en gehoorstoornissen. Dat zijn niet meteen ook de ziekten die de meeste ziektelast veroorzaken. De meeste ziektelast
wordt veroorzaakt door psychische stoornissen, nek- en rugklachten en hart- en vaatziekten. Deze ziekten vormen de belangrijkste oorzaak voor ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.

Het aantal mensen met één of meer chronische ziekten in Nederland stijgt. In 203 zullen het er 7 miljoen zijn. Voor mensen met een chronische ziekte zelf is het van belang dat zij mee blijven draaien in de maatschappij. Maar het is ook voor de samenleving als geheel van belang. Gelet op de vergrijzing is iedereen die kan en wil werken straks hard nodig op de arbeidsmarkt.

Maar hoe kunnen we mensen met een chronische ziekte aan het werk houden en krijgen?
* vergroot kennis en bewustwording
* verbeter dialoog op de werkvloer
* veranker preventie op de werkvloer
* bied ondersteuning vanuit de zorg
* bevorder instroom en re-integratie

Deze informatie en meer is te lezen in een rapport van SER die door de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid
(SZW) werd gevraagd om naar de arbeidsmarktpositie
van mensen met een chronische
ziekte te kijken. Lees hier hele rapport.

Ben je chronisch ziek en loop je tegen zaken aan die behoud van je werk in de weg kunnen staan? Of heb je moeite met het vinden van werk? Wij kunnen je ondersteunen. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden: 040 251 76 46 of info@arbeidsdiensten-vanbakel.nl.

Terug naar nieuws

Van Bakel Re-integratie maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.