Wat doet een bedrijfsarts?

Geplaatst door Vivian van Bakel op 23-03-2017

Met de nieuwe Arbowet, die onlangs aangenomen is, verandert de rol van de bedrijfsarts. Zo krijgt de bedrijfsgeneesheer nieuwe stijl, nadrukkelijk een actieve rol bij de preventie van beroepsziekten en mogen werknemers vrij bij hem langskomen via het open spreekuur. Een korte uitleg hierover. 

Rol bij preventie beroepsziekten

Als het goed is zien de meeste werknemers de bedrijfsarts zelden of nooit. Tot nu toe komt hij vooral in beeld als er sprake is van langdurig ziekteverzuim. Door de veranderingen in de Arbowet krijgt de bedrijfsarts echter nadrukkelijker een rol bij de preventie van beroepsziekten. Hij moet eerder in actie komen, dus niet pas op het moment dat werknemers uitvallen. Hij moet regelmatig gaan overleggen met de preventiemedewerker en de ondernemingsraad. Hoe dit overleg is geregeld, moeten werkgevers vastleggen in het basiscontract met de arbodienstverlener.

Vrije toegang: open spreekuur

Werknemers kunnen door de gewijzigde Arbowet weleens vaker met de bedrijfsgeneesheer te maken krijgen. In de vernieuwde Arbowet is namelijk geregeld dat werknemers recht krijgen op vrije toegang tot de bedrijfsarts. Zij mogen bij hem langs gaan voor een persoonlijk consult, ook en juist als zijn (nog) niet ziek zijn. Daarvoor kunnen zij gebruikmaken van een open spreekuur op een toegankelijke locatie. Daarnaast is nieuw dat werknemers recht krijgen op een second opinion van een tweede bedrijfsarts.

Om te zorgen dat werknemers weten wat de bedrijfsarts straks doet, heeft de overheid een animatie online gezet.

bron: arboportaal.nl en arbo-online.nl 

Terug naar nieuws

Van Bakel Re-integratie maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.